Takıntı Zorlantı Hastalığı
En sık görülen obsesyon ve kompulsiyon türleri;
Okb’nin nedenleri nelerdir?
Genetik nedenler,/p>
Beyin işlevlerinde bozulma ve serotonin ve diğer nöromodülatorler,
Çocukluk çağı travmaları,
Yetiştirilme tarzı,
Kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler okb’ye yatkın kişilerdir
Kliniğimize başvuran OKB si olan danışan / hastalarımız, Ayrıntılı değerlendirilmeye tabi tutulmakta, Tedavide etkili olan tüm bilimsel modalitelerden faydalanılmaktadır. Takip ve tedavi programı çok ayrıntılı hazırlanmaktadır. Ayrıntılı tıbbi değerlendirme yapılmakta muhtemel tüm organik etyoloji araştırılmaktadır.
1. Hastalarımıza ihtiyaç duyulan tüm hemşirelik hizmetleri verilmektedir.
(Kilo takibi, kş ölçülmesi, vital takibi… gibi)
2. Psikolog ön değerlendirmesi ve sonrasında takibi
3. Uzman psikiyatrist değerlendirmesi ve yakın takibi
4. Takip ve tedavi ve terapi programının düzenlenmesi ve yakın takibi: Tedavi programına uyumu, ilaç tedavisine uyum(özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar), Fiziksel aktivite takibi (günlük attığı adım takibi gibi), Beslenme programına uyum takibi (yediği miktar, çeşit ve kilo takibi), Uyku takibi (kaçta yattı, kaçta kalktı, uyku kalitesi nasıldı?)
Gelişim ve ilerleme takibi ( uygun testler ile )
5. Uygun terapi uygulamaları ( bilişsel davranışçı terapi, karar kabul terapisi...gibi )
6. Takiplerde gerekir ise e m d r ve hipnoz uygulamaları yapılır yaşadığı travmalara uygun şekilde.
7. Uygun hastalarda, şikayetlerine göre; gün ışığı tedavisi, uyku bozukluğu sorunlarının giderilmesi için uygulanabilir./p>
8. Kişinin kliniğine uygun aromaterapisi yapılabilmektedir. (Anksiyete azaltıcı, uykuya dalmaya kolaylaştırıcı...)
9. Kişlinin kliniği göz önüne alınarak uygun hastalarda t m s uygulaması yapılabilir.
10. Kaçındıkları ortama kademeli maruziyet ve tepki önlemek için ihtiyaca göre sanal gerçeklik gözlük uygulamaları ve kullanımı uygulanabilir.
11. Psikososyal desteklerin tedaviye dahil edilmesi ve bu kişilerin bilgilendirlmesi ve eğitilmesi bilişsel davranışçı ve diğer terapıler uygulanabilir.
12. Psikososyal desteklerin tedaviye dahil edilmesi ve bu kişilerin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi Bilişsel Davranışçı ve diğer Terapi ve Davranış Tedavilerinde amaç; hastayı kaygı veren ve kaygı oluşturduğu için kaçma ve kaçınma davranışlarına neden olan düşüncelerle [obsesyonlar] karşı karşıya getirmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı azaltmak için devreye giren tekrarlayıcı davranışları [kompulsiyonlar] engellemektir. Tepki önleme, hedef rahatsızlık veren düşüncenin oluşturduğu kaygıyı söndürmek ve alışma durumunun oluşmasını sağlamaktır.
Bu şekilde yapılan tedaviye alıştırma tedavileri adı verilir.
Bilişsel tedavilerde ise amaç rahatsız edici düşüncelerin oluşturduğu sorumluluk algısını azaltma bilişsel hataların belirlenmesi
İşlevsel olmayan düşüncelerin daha gerçekçi ve işlevsel olanları ile yer değiştirmesi, Düşüncelerinin bir felaketle sonuçlanacağını düşünen hastalardan bu düşünceleri durdurmak yerine özellikle akla getirmeleri istenmekte ve ardından korkulan sonuçların oluşmadığını görmeleri sağlanmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapiler; hastalığın tedavisinde ve nükslerin önlenmesinde tek başına, bazen de ilaç tedavileri ile birlikte etkilidir.
Aile ve arkadaşlara düşen görevler: Okb’li hastaların aile üyeleri ve arkadaşları; Hastamızın zaman zaman çevreye de huzursuzluk verecek düzeye varan takıntılı davranışlarının, hastalar tarafından engellenemeyen, karşı koyamadıkları düşüncelerden kaynaklandığını bilmelidir. Hasta yakınları, tedaviye uyum sağlanması konusunda yardımcı olmalıdırlar.